tiistai 18. maaliskuuta 2014

Tyttöjen välisestä ystävyydestä

Toinen näistä kaunottarista on tumma, toinen vaalea. He ovat vähän kuin jing ja jang, joka sopiikin teemaan, sillä molemmat ovat joogaopettajia. He ovat tunteneet toisensa vasta muutaman vuoden, mutta kun heitä katsoo, näyttää siltä kuin he olisivat olleet ystäviä aina. Heidän välillään on iloa, arvostusta, kannustusta, rehellisyyttä ja luottamusta. Koska yksinäisyys koskettaa kipeästi niin monia, päätin kysyä, mikä on tämän kaksikon virtaavan ja kuplivan ystävyyden salaisuus. Samalla syntyivät myös huikeat vinkit onnelliseen ystävyyteen, jotka kannattaa ehdottomasti tsekata (jutun lopussa). 

Hanna Ruax (29) vetää joogastudio Pihasalia Kalevankadulla sekä suunnittelee ja tekee kierrätystavarasta valmistettuja Nannanda-koruja. Meri Mort (32) työllistää itsensä joogaopettajana, kuvittajana ja graafisena suunnittelijana. Kaksikko kohtasi vuonna 2011, kun Hanna päätyi Merin joogakurssille. Kurssin jälkeen he kävivät kahvilla ja sen jälkeen homma olikin selvä: tapahtui tulinen ystävään rakastuminen. Koska nämä naiset eivät kaihda riskejä, he sotkivat heti alusta asti mukaan myös liiketoiminnan, kun Hanna pyysi Meriä mukaan Pihasalin toimintaan. 

Hanna (vas.) ja Meri ohjaavat molemmat joogatunteja Pihasalilla. 


Alusta lähtien heidän välillään on ollut luottamus. Miksi?
- Kun huomaa toisen olevan aito ja rehellinen, on helpompi olla sitä itsekin. Luottamus syntyy siitä, että tukee toista myös epäonnistumisten jälkeen. Ystävyys ei ole sitä, että paistattelee vain toisen loistossa, vaan että pysyy siinä silloinkin, kun ystävä epäonnistuu tai elää vaikeaa aikaa, Hanna pohtii.

Meri ja Hanna pitävät hauskaa urpoilemalla yhdessä ja kertovat pitävänsä toisiaan "rakkaudella dorkina". Vakavasti otettava bisneskin onnistuu. Kaksikon yhteinen taidonnäyte on yhdessä suunniteltu ja toteutettu Nannanda-mainosvideo. Video kuvastaa heidän heittäytyvää, esteettistä ja elämästä nauttivaa ajatusmaailmaansa. Työ ja huvi kulkevat usein käsi kädessä, mutta rajatkin osataan vetää.
- Välillä on iltoja, jolloin ei puhuta töistä. Työasioiksi ei kuitenkaan lasketa joogaa, siitä saa puhua aina, Meri nauraa. 



Vaatii rohkeutta olla rehellinen

Hanna ideoi ja visioi, Meri puolestaan lähestyy asioita rationaalisemmin ja toimii katalyyttinä Hannan ideoille. Ystävyksillä on tapana kannustaa vuolaasti toisiaan, mutta yhtä lailla he antavat myös rehellistä rakentavaa palautetta. Voi joskus vaatia paljonkin rohkeutta esittää toiselle isoja kysymyksiä tai ehdottaa, että jonkun asian voisi tehdä toisin. Mutta kun sen tekee rakkaudella ja kunnioituksella, luottamuskin vahvistuu. Kun Meri voi aikoinaan parisuhteessaan huonosti, hänelle merkitsi paljon se, kun Hanna sanoi, ettei pidä siitä, miten Meriä kohdellaan. Se herätti ja sai ajattelemaan. 

Ystävyys kestää hyvät ja huonot ajat, vaikka ne eivät aina osuisikaan päällekkäin. Kuten esimerkiksi sellaiset jaksot, kun toinen on juuri kokenut kipeän eron ja samaan aikaan toinen on palavasti rakastunut.
- Toisen rakkaus, onni, kauneus tai menestys ei ole minulta pois, Meri pohtii.

Kateuden sijaan toisen onni herättää parhaillaan inspiraatiota, iloa, tsemppihenkeä ja mulle kans -mentaliteettia. Sehän on oikeasti mahtavaa, jos joku pystyy todistamaan, että onnistuminen on mahdollista. Silloinhan se on mahdollista sinullekin! Ystävän osoittama tuki ja kannustus merkitsevät todella paljon. Ja koska hyvä kiertää, sen saa myös tavalla tai toisella takaisin.     

Meri on kuvittanut Sanna Wikströmin kirjan Viisaat ystäväni. Ystäväkirja aikuisille - mikä ihana ja kaunis lahjaidea!  


"Me ei pelätä pinkkiä"

Ystävyydessä on myös jotain hoivaavaa ja äidillistä. Meri saattaa huudahtaa Hannalle, että "sulla on taas noi hullut silmät, muista syödä välillä". Toista haastetaan ja tönäistään rakkaudella eteenpäin. Molemmilla on muitakin kavereita, mutta mustat sukat eivät sovi näille mimmeille. He ovat sitä mieltä, että ainoa toimiva rakkaus on vapaata rakkautta. 

Joogan, yrittäjyyden ja luovan hulluuden lisäksi Hannaa ja Meriä yhdistää naisellisuus.
- Kun lähdetään ulos, tälläydytään kunnolla korviksiin ja korkkareihin. Me ei pelätä pinkkiä, isoja koruja tai kultaa, he nauravat. 

Vaikeinta ystävyydessä on aikataulutus, sillä molemmat ovat kiireisiä.
- Yleensä päivittäin olemme jollakin lailla yhteydessä toisiimme, mutta välillä menee pitkiäkin aikoja ettemme tapaa. Se ei kuitenkaan haittaa, kun on täysi luottamus siihen, että me ollaan ystäviä, eikä mikään muutu, vaikka ei nähtäisikään. En muutenkaan osaa oikein kaivata ihmisiä, sillä koen, että rakkaani ovat minulla aina mukanani täällä, Hanna sanoo ja laittaa käden sydämelleen.



Vinkit hyvään ystävyyteen:
- Selvitä ensin kuka sinä olet ja mitkä ovat sinun arvosi.  
- Avaa sitten itsesi rohkeasti. Uskalla luopua rooleista ja keskity olemaan aito itsesi. Kun olet rehellisesti sitä mitä todella olet, vedät puoleesi aitoja hengenheimolaisia. Muista, että vain sinä osaat olla parhaiten juuri sinä. 
- Ole rohkea ja uskalla mennä kohtaamaan ihmisiä.
- Ole rehellinen ja avoin. Se on aluksi pelottavaa meille kaikille, mutta kannattaa. 
- Luota intuitioosi. Jos joku ihminen ei tunnu hyvältä, luota siihen tunteeseen ja kunnioita sitä. Muista, että kaikille pitää olla mukava, mutta kaikkien kaveri ei tarvitse olla. 
- Luota siihen, että ihmiset haluavat sinulle hyvää. Maailmassa on oikeasti minimaalisen vähän ihmisiä, jotka haluaisivat toisille pahaa.
- Älä yritä miellyttää muita. Ole mitä olet ja hyväksy myös varjosi. Meillä jokaisella on sellainen.
- Kiinnitä huomiota kommunikaatioon. Jos toisen sanat jäävät vaivaamaan, kysy suoraan mitä tarkoitit tai voisitko hiukan selventää. Älä jää arvailemaan ja märehtimään asioita.  

Lisätietoja: 








   

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti